The Pearl of the Orient: Penang [Day 3-Part 3]

The Pearl of the Orient: Penang [Day 3-Part 3]

Bersambung dari: The Pearl of the Orient: Penang [Day 3-Part 2]

===

Sampai balik kat Lebuh Ah Quee, terus aku parkir kereta, keluarkan kamera, dan snap snap street art yang ada kat sini.

Our art is dying mural @ Lebuh Ah Quee...
Our art is dying mural @ Lebuh Ah Quee…
"Little Boy with Pet Dinosaur" Mural...
“Little Boy with Pet Dinosaur” Mural…
“Boy on a Bike” Mural...
“Boy on a Bike” Mural…
The murals were done by Lithuanian artist, Ernest Zacharevic...
The murals were done by Lithuanian artist, Ernest Zacharevic…
Lebuh Ah Quee, with the murals... You can check this website: http://www.onlypenang.com/where-to-go/penang-street-art-wall-painting-at-penang/
Lebuh Ah Quee, with the murals… You can check this website: http://www.onlypenang.com/where-to-go/penang-street-art-wall-painting-at-penang/

Lama kami kat sini. Mesti bengang orang-orang lain tunggu turn nak tangkap gambar, especially dengan motor tu. Haha.

Dari sini, kami patah balik ke Muntri Street [simpang kecil di Love Lane] sebab kami tengok pamphlet yang kami ambil dari hostel, ada mural “Little Girl in Blue”. Nampak macam besar.

Lepas parkir di Love Lane, kami pun jalan kaki ke dalam Muntri Street, dok mencari manalah mural ni. Jalan punya jalan, rupanya dia kat dalam sebuah tokong.

People waiting to take photo with the “Little Girl in Blue” mural...
People waiting to take photo with the “Little Girl in Blue” mural…
“Little Girl in Blue” mural...
“Little Girl in Blue” mural…
You can do a lot of poses with the Penang Street Art murals... ;)
You can do a lot of poses with the Penang Street Art murals… 😉

Kami patah balik ke kereta lepas dah bergambar, dan tengok ada kertas kuning kat windscreen. Terbaik! Saman dari Majlis Perbandaran Pulau Pinang sebab parkir merata. Haha. Hamekaw!

Kami simpan dalam glove box dan buat tak tau. Sebab saman kat Penang kan. Bila aku balik Selangor, jadi tak valid lah kan? Hahaha. Lepas tu, kami pun drive masuk Muntri Street dan nampak satu lagi sculpture yang menarik perhatian.

Orang Kaya & Tauke... The sculptures in Georgetown are meant to educate the public of its history...
Orang Kaya & Tauke… The sculptures in Georgetown are meant to educate the public of its history…

Menarik sebenarnya scultpures kat sini sebab tujuan dia nak mendidik orang awam tentang sejarah Pulau Pinang. Sekurang-kurangnya takdelah bosan kan macam dalam buku teks. Hehe.

BERSAMBUNG

TO BE CONTINUED

The Pearl of the Orient: Penang [Day 3-Part 4]

11 Replies to “The Pearl of the Orient: Penang [Day 3-Part 3]”

  1. dah lama jugak rasanya tak ke penang..maybe next school holiday ill bring kids there, sebab masa i g last 2 years kot, belum siap lagi bendera hill tu…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: