Mat Indera dalam Bukit Kepong

Mat Indera dalam Bukit Kepong

vs

===

Isu yang sangat-sangat panas hari ni. Siapakah perwira sebenar dalam tragedi Bukit Kepong? Mat Indera atau pegawai-pegawai polis yang terkorban dalam tragedi tu. Aku tak nak ulas pasal isu ni. Pertamanya sebab kalau salah cakap, kena saman, mati den. Haha. Mana nak cekau duit nak bayar duit loyar nak defend aku. Keduanya, sebab perkara ni bagi aku sangat subjektif. Isu siapa perwira siapa petualang bergantung kepada macam mana korang analisis tragedi ni. Dari sudut mana. Macam kata Siti Jarum dalam Mingguan Malaysia semalam, Tok Janggut bagi British ialah petualang. Tapi bagi kita, dia perwira. British juga kejam, kata Siti Jarum.

Tapi, dalam insiden Bukit Kepong, tak dinafikan yang polis-polis tu berjuang bukan sebab diorang tali barut British, tapi sebab diorang nak pertahankan balai i.e. mempertahankan keamanan negara. Dan yang gugur, semuanya orang Melayu. Jadi, fikir-fikirkanlah antara Mat Indera dengan polis-polis tu, siapa pejuang, siapa petualang. Bagi aku, dua-dua pejuang. Cuma mungkin Mat Indera tersalah pilih ideologi atau platform. Mungkin dia sorang yang fikir nak merdekakan negara. Yang lain? Orang-orang bawah dia?

Cuma satu aku tertarik dengan isu ni. Aku tengok, isu Mat Indera ni dah naikkan minat orang ramai kepada sejarah. Bagi aku, ni hikmah terbaik dalam segala kontroversi ni. Kita semua tau, baik orang tua atau orang muda, especially orang muda, semua dah tak minat sejarah. Masa aku jadi guru ganti dulu, subjek ni bagi murid-murid macam subjek paling bosan kat dunia. Tapi, isu ni dah menarik balik minat semua orang kepada sejarah negara kita. Diskusi sejarah banyak dibuat. Tengok kat Buletin Utama hari tu, professor-professor berhujah pasal sejarah. Sinar Harian nak offer tempat Mat Sabu berdebat pasal isu ni.

Mungkin ni hikmahnya. Untuk kita rakyat Malaysia kembali mengenal sejarah negara and not to take things for granted. 🙂

One Reply to “Mat Indera dalam Bukit Kepong”

  1. Saudara-saudara dan Saudari-saudari Yang Di Hormati
    Bahawa MCA Gombak pegurusi YIP KUM FOOK dan anaknya Yip Jiun Hann (Permuda MCA Gombak) bukan sahaja menggunakan kuasanya menghisap wang KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. Tetapi lebih dahsyat, ialah menipu wanita-wanita dan merosakan keluarga orang lain. Mereka sebenar-benarnya orang yang jahat dan tak bermoral

    Saya mengemukakan kesal yang benar ini, tujuan ialah harap orang ramai, khasnya wanita dapat mengambil perhatian supaya jangan terjerat oleh manis-manis mulutnya akhir akan meninpa kerugian dan kesakitan yang besar

    马华公会鹅唛區会主席叶金福律师与马华公会鹅唛區会叶君瀚青年圑長, 不但无耻的利用KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia.宗教之名捞取权和私利之外, 叧一大罪悪是, 他们仗着权势, 甜言蜜語, 誘骗良家少女, 骗财骗色, 三妻四妾, 破坏别人的家庭. 父子两人, 无悪不做, 实是大色狼, 大老千,缺德的败娄.

    今天我把实事公告大家, 是希望公众, 特别是良家少女, 要多多小心, 提防这一娄假面具的佛教徒, 以免一失足成千古恨.

    Brother And Sister Of the respectfully
    That YIP KUM FOOK, MCA Gombak chairman and his son Yip Jiun Hann (Youth MCA Gombak) they are not only used of power to suck Temple’s money of SAMNAK SAMBODHI BUDDHIST TEMPLE(Thai) No: 19 Jalan 38 Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, Malaysia. But far worse, they are cheating women and make people family broken. They truly wicked and immoral

    Bring forward. I regret that this is true, the purpose is to hope for public, and especially women take care not to be trapped by the end of sweet mouth will override of great loss and pain

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: