Backpacking Trip to Thailand: Part VIII [Bangkok – Pratunam, Sai Tai Mai]

Backpacking Trip to Thailand: Part VIII [Bangkok – Pratunam, Sai Tai Mai]

Bersambung dari Backpacking Trip to Thailand: Part VII

DAY IV – Isnin, 26 Disember 2011

Hari ni Muiz nak balik Malaysia dah. Bas pukul 5.30 petang dari Southern Bus Terminal [Sai Tai Mai]. Tapi, sebab Muiz tak beli souvenirs untuk famili dia lagi, jadi kami plan nak pergi ke area Pratunam. Pratunam sangat besar. Bangunan shopping complex macam Central World dan Gaysorn sebelah menyebelah dengan bazar-bazar kaki lima. Satu kekaguman wujud lagi. Walaupun bazar-bazar kaki lima sebelah je dengan shopping complex besar-besar, tapi kawasan sekitar tetap bersih dan kemas. Sebab kawasan ni jalan dia besar, jadi walaupun banyak bangunan tinggi, tapi terasa lapang. Dan satu lagi aku perasan, coffee dah semacam budaya orang Thailand. Kedai kopi merata-rata, dari coffee house sampailah yang ke kaki lima. Aku try, sedap! Rasa macam starbucks tapi harga separuh dari starbucks. Americano cuma THB 35-40/RM 3.50 – 4.00!

Dari hostel kami nak ke Pratunam, naik BTS Surasak ke stesen Chit Lom [THB 35/RM 3.50]. Sampai-sampai Chit Lom, jalan di sebelah Gaysorn, lepas tu kat hujung simpang belok kanan. Terus je. Nanti sampailah Pratunam. Sempat jugaklah aku rembat satu seluar 3 1/4 kat sini. Dah lama cari seluar macam ni tapi kat Malaysia paling kurang RM 50. Kat sini aku dapat dengan harga THB 250/RM 25.

Bazar-bazar jual baju murah-murah...
Walaupun dah maju, pengangkutan tradisional tetap tak dilupakan..
Kedai kopi tepi jalan. Coffee is a culture in Bangkok now.
Shopping complex area Pratunam..
Guidebook untuk orang2 Thai yang nak ke Malaysia! 😉
Erawan Shrine dari Centralworld Skywalk...

Dah selesai kat Pratunam, dalam pukul 11.oo pagi kami pulang ke hostel sebab Muiz nak kemas barang. Sepatutnya check out pukul 12.00 pm, tapi hostel sangat baik, Muiz boleh check out pukul 2.00 pm tanpa sebarang caj tambahan. Dari Pratunam kami ikut Centralworld Skywalk. Jadi kami tak naik dari BTS Chit Lom tapi terus naik dari BTS Siam. BTS Siam ke Surasak = THB 20/RM 2.00.

Dalam pukul 1.30 Muiz check out dan aku teman dia ke stesen Southern Bus Terminal atau orang2 lokal panggil Sai Tai Mai. Sai Tai Mai ni kalau kat Malaysia macam Terminal Bersepadu Selatan/TBS. Semua bas dari/ke selatan Thailand akan berhenti kat terminal ni. Dari Saphaipae Hostel nak ke Sai Tai Mai, kami decide untuk naik bas. Kami kena tunggu bas No. 177 kat depan bus stand Holiday Inn Silom. Tambang cuma THB 17.

Sampai Sai Tai Mai, kami nak makan dulu sebelum Muiz berangkat. Yelah, tak makan apa-apa dari pagi kot. Mula-mula ingat nak makan kat food court kat tingkat atas. Tapi, pusing keliling terminal, kami jumpa KFC. Kami pun makan kat KFC. Mula-mula ingat tak nak makan fast food. Yelah, datang tempat orang, tapi makan fast food yang kat Malaysia pun ada berlambak. Habis tu kenapa makan jugak? Hehe. Sebabnya, ada menu yang ada kat Thailand tapi tak ada kat Malaysia. Jadi, kami nak jugak cuba menu yang berbeza ni. Muiz ambil set nasi spicy chicken set, aku ambil set green curry chicken. Dua-dua set ni harganya THB 69 [RM 6.90] sebelum tax. Halal ke? Aku ada baca sebelum ni, orang kata halal dan ada orang-orang Muslim jugak yang makan dalam tu. Jadi, aku tawakal jelah dan yakin hati. Hee.

Muiz kat bus stand Holiday Inn, tunggu bas No. 177 ke Sai Tai Mai..
Keadaan dalam bas...
Need a condom while in transit? THB 20. Found this in the bus terminal's toilet ;p
Set lunch KFC Thailand...
KFC Spicy Chicken rice set.. THB 69. Memang pedas!
Green curry chicken rice set... THB 69 jugak. Sedap!

Dalam pukul 4.30 petang, Muiz masuk ke ruang menunggu bas. Aku tak boleh pergi sebab cuma penumpang yang ada tiket je boleh masuk kawasan tu. Bila Muiz dah masuk, tiba-tiba aku rasa sunyi. Tiba-tiba aku berfikir, betul ke aku sorang-sorang kat kota Bangkok ni? Betul ke aku boleh survive hidup sorang-sorang lagi 4 hari ni? Perut aku rasa mual, hati aku rasa sebak. Sebab selama 4 hari ni ada Muiz, ada jugak teman aku nak ajak berbual. Sambil berfikir-fikir, aku jalan sorang-sorang dalam keadaan sayu cari jalan keluar dari Sai Tai Mai…

BERSAMBUNG: SOLO TRIP TO THAILAND – PART I

8 Replies to “Backpacking Trip to Thailand: Part VIII [Bangkok – Pratunam, Sai Tai Mai]”

  1. kfc thai halal kan~ ayam masak hijau tuh serious sedap!!! tak tipu.. haha
    wahh jadi ko tinggal sorang meneruskan journey ke mane plak..? siem reap kah?
    tp city bangkok mmg convenient tinggal sengsorang pun selamat je, bnyak kisah2 rumour pasal safety tp so far ok je aku rase..

    1. kaaannnn? sedap giler serius aku suka! haha

      aku tgl sorang tp aku stay kt bangkok. sebab aku plan nak explore bandar ni lama sikit. banyak untuk diexplore kat bangkok ni. hehe.

      tu la slama ni dgr org kate itu ini, padahal selamat je sebenarnya. yang penting kita kena pandai bawak dan jaga diri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: