Visit Malaysia: Kuala Lumpur Bird Park [Part 2]

Visit Malaysia: Kuala Lumpur Bird Park [Part 2]

Missed Part 1? Visit Malaysia: Kuala Lumpur Bird Park [Part 1]

===

Kami jalan je ke depan lagi dan nampak Flamingo Terrace. Apa ada kat sini? Flamingo lagi nampaknya. Banyak!

Heading towards the Flamingo Terrace... and pond.
Heading towards the Flamingo Terrace… and pond.
Flamingo Terrace. Those are real flamingos! Not statues.. ;)
Flamingo Terrace. Those are real flamingos! Not statues.. πŸ˜‰

Sebelum sampai Flamingo Pond, ada kawasan bertutup yang ada kolam ikan koi. Kalau bawak anak-anak kecik boleh lah masuk sini dulu, bagi makan ikan ke. πŸ™‚ Seronok tengok ikan-ikan tu. Dah lah lanskap cantik.

Near the Flamingo Pond is the Koi Pond. You can feed the fish by buying the food capsule.
Near the Flamingo Pond is the Koi Pond. You can feed the fish by buying the food capsule.
Flamingo Pond. Look at the biggest flamingo, she is showing off! ;p
Flamingo Pond. Look at the biggest flamingo, she is showing off! ;p

Masa ni matahari dah mula naik. Memang berpeluh dah. Hehe. Sebab tu nak datang elok datang pagi-pagi. Teruskan perjalanan lagi, jumpa Photo Booth. Nak ambil gambar, tak free ya. Berbayar. Hehe.

You can take photos with the birds at this photo booth.
You can take photos with the birds at this photo booth.
Printed photo: RM 35/photo. Own camera: RM 10/camera [unlimited photos]
Printed photo: RM 35/photo.
Own camera: RM 10/person[unlimited photos/maximum with 2 birds]

Masa nak ambil gambar nanti, abang tu akan terangkanlah cara nak genggam tangan untuk keselamatan. Ikut je arahan abang tu, insyaAllah burung-burung ni takkan mengganas. Hehe.

The birds won't bite you. But do take off your hats/sunglasses from the head...
The birds won’t bite you. But do take off your hats/sunglasses from the head…

Lepas dari Photo Booth ada satu kiosk makanan [tapi harga mahal]. Kami beli air. Lepas tu ke depan sikit, ada World of Parrots. Dengar macam bunyi kecoh-kecoh. Ingatkan kenapa. Kami pun masuk. Tengok seorang ni penuh dihinggap parrots.

To the World of Parrots!
To the World of Parrots!

Rupanya, kat sini, dengan hanya RM 2 [guna untuk beli penjagaan parrots ni], kita akan dapat segelas kecil susu yang mana bila kita pegang je gelas ni, berduyun-duyun parrots datang. Kalau siapa yang berani, cubalah. Sebab parrots ni memang dibiar bebas.

Instead of paying RM 10 to take photos with 2 birds, you can spend RM 2 here and take photos with unlimited parrots who will come to you![coz' with that RM 2, you will be given a glass of parrots food]
Instead of paying RM 10 to take photos with 2 birds, you can spend RM 2 here and take photos with unlimited parrots who will come to you!
[coz’ with that RM 2, you will be given a glass of parrots food]

Masa aku pegang cawan susu tu, sampai kat atas kepala ada burung parrots. Masa dia hinggap, memang rasa claws dia agak tajam, tapi insyaAllah tak ada luka berdarah ke apa. Yang penting, pegang cawan tu kuat-kuat.

Keluar dari kawasan parrots, kami lalu tepi kawasan emu/ostrich. Boleh bagi diorang makan tau. For free! [Malaysians love free stuff, aren’t we? )]

Feed the big birds for free!
Feed the big birds for free!
This is phenomenal!
This is phenomenal!

Tak jauh dari kawasan ni, di sebelah kanan, ada Bird Gallery dan Education Station. Bird Gallery ni macam muzium burung. Ada spesimen yang dah diawetkan dan ada rangka tulang burung. Kalau Education Station, ada penerangan tentang kitaran burung, ada anak ayam baru menetas, macam mana nak jaga telur burung dan ada anak burung.

Kalau rasa panas dan berpeluh, bolehlah masuk Bird Gallery untuk relaks sekejap [macam kami buat] sebab kat situ ada air cond! πŸ˜‰

If you can't bear the heat outside, have a short retreat in this air-conditioned gallery.
If you can’t bear the heat outside, have a short retreat in this air-conditioned gallery.
Inside the gallery.
Inside the gallery.
For the knowledge-seekers.
For the knowledge-seekers.

Jalan ke depan lagi, kami dengar bunyi air terjun. Rupanya, ada air terjun buatan gergasi siap dengan gua. Serius menenang dan menyejukkan. Matahari pun makin meninggi masa ni.

A giant artificial waterfall with an original rainbow. Good spot for photo!
A giant artificial waterfall with an original rainbow. Good spot for photo!

Dah habis bergambar kat sini, secara teknikalnya dah habis lah kami pusing satu park. Kat air terjun ni sebenarnya ada kawasan bird show. Tapi, masa kami pergi show tak start lagi. Jadi, kami skip bird show. So, jom patah balik untuk balik. Hehehe.

There are monkeys here too.
There are monkeys here too.

Untuk keluar, bolehlah keluar kat Hornbill Gift Shop. Disamping berair-cond untuk keringkan peluh, mungkin ada nak beli souvenir kenang-kenangan ke? πŸ˜‰

Exit here.
Exit here.

Tips:

  • Datang awal pagi. Datang lambat, matahari meninggi, memang agak panas dan berpeluh.

  • Bawak tuala kecil/sapu tangan. Confirm berpeluh. Hehe.

  • Kalau tak kisah spend RM 10 untuk ambil gambar dengan 2 ekor burung, silakan. Tapi, aku galakkan spend RM 2 untuk ambil gambar dengan banyak parrots. Lebih jimat dan candid.

  • JANGAN beli air kat kiosk, kecuali terdesak atau banyak duit. Mahal kot! RM 4 tak silap untuk setin air 100 plus. How’s that for cekik darah?

6 Replies to “Visit Malaysia: Kuala Lumpur Bird Park [Part 2]”

  1. Pernah dah pergi nh, tapi kat depan pintu je haha. Bp nth fee masuk ni? rs cm mahal je,. yg burung kakak tua dtg bertenggek tu nmpak cm best ja, .hihi. Btw congrats dpt TPM!. πŸ™‚

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: