More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 5]

More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 5]

Sebelum ini: More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 4]

===

p/s: Maaflah, gambar dalam entri kali ni banyak goyang. Haha.—

Memang sekejap sangat kat Borobudur. Dah lah cuaca mendung, Gunung Merapi pun tak nampak. Tapi, tak apa lah. Tak ada rezeki. Hehe. Tepat pukul 5.00 petang, ada pengumuman dari PA system minta semua pengunjung untuk keluar. Pak Guard2 pun akan suruh kita keluar. Aku dengan selamba sempat lagi posing untuk ambil gambar dengan adik-adik aku. Haha.

Squeezing the arch to go out from the temple...
Squeezing the arch to go out from the temple…

Tips:

  • Bila keluar dari pintu candi, akan ada RAMAI peniaga cuba persuade kita untuk beli cenderamata. Kalau tak nak beli, JANGAN layan. Kalau tak, dia akan terus ikut kita sepanjang kita jalan sampai kita TERbeli.
  • Cenderamata macam fridge magnet ada dijual di luar, di gerai-gerai dekat kawasan parkir. Harga kat luar lebih murah.
Swarmed by the souvenir sellers who will never give up trying to sell their stuff.
Swarmed by the souvenir sellers who will never give up trying to sell their stuff.
The way out from the Borobudur temple...
The way out from the Borobudur temple…

Lepas kami dah keluar, beli cenderamata serba sikit, kami pun naik Innova untuk makan malam. Kali ni, tour guide kami bawa kami ke Restoran Bakso. Meriah! Kalau kat Malaysia, bakso sejenis je. Ni bermacam jenis bakso. Rambang mata aku sebagai peminat tegar bakso dibuatnya… LOL.

We had dinner here tonight :)
We had dinner here tonight 🙂

A lot of baksos [meatballs]!
A lot of baksos [meatballs]!
Lepas dah kenyang makan bakso, kami teruskan perjalanan pulang yang panjang dan sampai hotel, semua terus tertidur, keletihan~

BERSAMBUNG / TO BE CONTINUED

PART 6

7 Replies to “More Than Friendly: Semarang, Indonesia [Part 5]”

    1. Haah depan POP hotel. tapi, kami makan kat sini sebab termasuk dalam pakej tour tu. Tapi, kami ada ambil makanan sendiri jugak, pricey sikit lah sebenarnya. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: